Afbeelding invoegen
Duurzaam weidebeheer is niet mogelijk zonder een gezonde bodem. Een bodem met voldoende humus levert ruim voldoende, maar vooral ook gezond voedsel. De gezondheid van de bodem is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van de plant die daarop groeit en vervolgens van degene die zich met deze 
plant voedt. 
 
Veel bodems in Nederland zijn lange tijd kunstmatig/productiegericht bemest en beheerd. 
In dit geval is er een transformatieproces nodig om een gezonde balans terug te krijgen in de bodem, met voldoende humus en  bodemleven. De ervaring leert dat de meeste bodems na 3 tot 5 jaar positief ondersteunen weer een redelijke goede balans hebben ontwikkeld. Daarna kun je hierop voortbouwen en zal de bodem ieder jaar meer herstelkracht opbouwen.
Afbeelding invoegen

Belangrijk hierbij is om rekening te houden met de belastbaarheid van de bodem. In veel gevallen worden in Nederland meer paarden per hectare gehouden, dan de bodem van nature aankan. Een systeem met een track of paddocks kan hier uitkomst bieden om de bodem ook de benodigde hersteltijd/rust te geven.
 
Met de diverse bodemverbeteraars die Bio-Ron levert kunt u uw bodem ondersteunen in dit proces. Denk aan geleidelijk de pH in uw weide veranderen met zeeschelpenkalk, zodat het bodemleven de kans krijgt om zich aan te passen aan het langzaam verhogende pH. Metalen en sporenelementen aanvullen middels lava en/of gesteentemeel.
 De vochthuishouding en buffercapaciteit van uw bodem verbeteren met kleimineralen. De bodemvruchtbaarheid ondersteunen met de juiste micro-organismen. Of zelf aan de slag met composteren of bokashi maken voor organische bemesting.
 
Wilt u met de bodem in uw paardenweide aan de slag en wilt u hierover advies of eens heen en weer sparren? Dan hoor ik graag van u!